Jeruk Pak Ali


JERUK MADU PAK ALI (SINCE 1985)

1.0        LATAR BELAKANG
-        Perusahaan Jeruk Madu Pak Ali dijalankan sejak tahun 1985 secara kecil-kecilan di rumah, diasaskan oleh Hj. Ali Omar, 67 tahun.
-        Mula dikomersialkan pada tahun 2007, di bawah syarikat Kunci Kreatif, bermula dengan modal RM15,000 kini mempunyai modal pusingan lebih RM300,000.
-        Merupakan satu-satunya kilang jeruk bumiputera yang menghasilkan jeruk secara komersil.-    
          Produk (jeruk) dibawah bimbingan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA), Kementerian Pertanian (MOA), Jabatan Pertanian, FAMA dan MARA.
-        Jeruk yang dihasilkan memerlukan buah-buahan yang dipajak terus dari ladang-ladang seperti ladang mempelam sala di Perlis.
-        Hasil komersial jeruk seperti mempelam, kelubi, cermai, pala, rokam dan buah salak mampu menjana ekonomi penduduk setempat.
-        Terdapat lebih 30 jenis jeruk basah dan 50 jeruk kering.  Juga terdapat produk-produk untuk membuat acar buah.



2.0     PROSES PENGHASILAN JERUK MADU PAK ALI
  1. Buah diterima dan digredkan.
  2. Buah dibersihkan dan dimasukkan dalam air garam (menggaram) selama 1 minggu.
  3. Buah dibersihkan kembali menggunakan air suling dan dikupas serta dipotong mengikut saiz buah.
  4. Buah dijerukkan dengan gula selama 3 hari dan akhirnya dibungkus.

3.0     BAHAN-BAHAN YANG DIGUNAKAN
  1. Gula pasir
  2. Garam
  3. Pengawet dan pewarna yang dibenarkan
  4. Madu lebah
  5. cuka epal        

4.0     JANGKA HAYAT JERUK MADU PAK ALI
-        Maksimum 4 bulan

5.0     KEISTIMEWAAN DAN KELEBIHAN JERUK MADU PAK ALI
  1. Menggunakan gula pasir (tiada ibu gula)
  2. Tambahan madu lebah asli
  3. Menggunakan cuka epal (baik untuk kesihatan dan kecantikan)                 
  4. Tidak banyak bahan pengawet (10 liter air hanya 30 gram sodium bonzaid yang boleh dicampurkan)
  5. Sesiapa yang makan Jeruk Madu Pak Ali tidak akan batuk dan tidak sakit tekak
  6. Diusaha dan diproses menggunakan buah-buah kampung – dapat membantu orang-orang kampung menambah pendapatan.
  7. Mendapat sijil pengesahan HALAL JAKIM (JAKIM/ (S)/ (22.00)/492/2/1039-12/2010)

6.0     KONSEP PERNIAGAAN DAN PELUANG KEPADA PENGEDAR / PERUNCIT
-        Mengamalkan konsep jualan terus kepada pelanggan, CUBA DULU BARU BELI!
-        Pengedar/peniaga/peruncit amat dialu-alukan, modal dalam lingkungan RM500 (40kg jeruk), keuntungan di antara 40-50%
-        Terdapat lebih 30 produk (jeruk) basah dan kering
-        Pengedar/peniaga diberi kebebasan untuk menentukan kaedah/cara jualan, dan sekiranya ia melibatkan sewa tapak di sesebuah premis perniagaan maka sewa tersebut adalah dibawah tanggungjawab pengedar/peniaga itu sendiri.
-        Potensi pasaran yang besar di Lembah Klang, Selatan dan Pantai Timur, produk suci, bersih dan halal
-        Senarai harga untuk pemborong negeri dan pengedar adalah seperti di Lampiran 1 dan Lampiran 2.